Generacija koja je ušla u radni odnos usred pandemije

Generacija koja je ušla u radni odnos usred pandemije

Generacija koja je najopremljenija za rad s bilo kojeg mjesta također ima izazove

Tijekom protekle dvije godine Haworth je proveo puno vremena upoznavajući članove Generacije Z u nastojanju da saznaju što više o njihovim perspektivama i potrebama na radnom mjestu. Budući da najstariji članovi Generacije Z službeno masovno ulaze u radnu snagu, organizacije s izvrsnim razumijevanjem potreba, želja i očekivanja ove skupine bit će u najboljem položaju da iskoriste njihove izvanredne i jedinstvene talente. Usred globalne pandemije, to se pokazalo istinitije nego ikada.

Na mnogo načina, Generacija Z može biti spremnija za suočavanje s globalnim pandemijama nego bilo koja druga kohorta generacije danas. Naravno, prva stvar koja padne na pamet kada mnogi ljudi pomisle na Generaciju Z je njihova tehnološka potkovanost – i to da su možda odrasli sa pametnim telefonom u ruci. Kao “digitalni domorodci”, nikada nisu upoznali svijet bez digitalne tehnologije ili interneta. Dakle, svakako možemo razumjeti kako su oni možda najspremnija grupa ikada za raditi 100% virtualno. Također znamo da je Generacija Z slijedila vodstvo milenijalaca u zahtjevima za poboljšanom integracijom rada i privatnog života, što pokazuje da su u stanju uravnotežiti izazove rada od kuće, a istovremeno kvalitetno raditi na vrijeme.

Međutim, Generacija Z također se suočava s mnogim jedinstvenim izazovima s kojima stariji članovi radne snage možda neće, kao što smo saznali iz provedbe Leesman 2020 Globalnog istraživanja o radu od kuće na 10 lokacija Hawortha diljem svijeta. Prepoznavanje problema s kojima se članovi Generacije Z mogu suočiti i pomoć u rješavanju tih problema omogućit će organizacijama da iskoriste znanja i vještine svojih najboljih i najsposobnijih radnika Generacije Z.

Na primjer, mogućnosti za upis na fakultete i dobivanje prvih poslova za Generaciju Z dramatično su se promijenili u posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon desetljeća kontinuiranog gospodarskog rasta i rasta radnih mjesta, Generacija Z koja je diplomirala mogla je razumno očekivati ​​da će imati niz potencijalnih prilika za karijeru. Međutim, to više nije slučaj jer je globalna pandemija uzrokovala velike gospodarske poremećaje i povećala nezaposlenost. Prema Pew Research Centeru, gotovo polovica mladih u dobi od 18 do 29 godina kažu da su oni ili netko u njihovoj kući izgubili posao ili su dobili smanjenje plaće od početka pandemije. Ovo je značajno viša stopa nego za starije dobne skupine, što ukazuje na nerazmjeran utjecaj nezaposlenosti na mlade odrasle osobe, uključujući one u Generaciji Z.

Za mlađe pripadnike Generacije Z koji su jedva čekali prošetati pozornicom diplomiranja i otići na prvu godinu fakulteta, pandemijski utjecaj na sveučilišta radikalno je promijenio njihovo iskustvo. U mnogim slučajevima studenti pohađaju nastavu isključivo online, što ometa razvoj nekih osobnih vještina koji dolazi s učenjem uživo. Također propuštaju ključna društvena iskustva koja im pomažu pripremiti se za radna okruženja u stvarnom svijetu, a da ne spominjemo razgovore uživo i različite načine na koje se rad odvija. Tradicionalne stupove uspješne karijere – kvalitetno obrazovanje i smislen rad – mnogim pripadnicima Generacije Z teško je ispravno dostići u takvom okruženju.

Kao takve, organizacije moraju pažljivo razmisliti o najboljim načinima da dopru do Generacije Z i osnaže svoj rast za dugoročne dobitke. Prepoznavanjem problema s kojima se ti mladi odrasli i tinejdžeri suočavaju kao rezultat pandemije i prilagođavanjem njihovim potrebama, organizacije mogu uspješno zadobiti njihovo povjerenje i otključati njihov puni potencijal, stvarajući obostrano korisne odnose.

U intervjuima s članovima Generacije Z doznali smo ponešto o njihovim iskustvima u pridruživanju novom poslu ili organizacijama na daljinu. Jedno je sigurno: tehnologija ne predstavlja veliki problem za Generaciju Z. Budući da su odrasli s računalima neprestano u svojim rukama, članovi Generacije Z vrlo su vješti u korištenju digitalnih komunikacijskih alata i upravljanju svojim poslom na mreži. U kombinaciji s našim znanjem da Generacija Z preferira ravnotežu između posla i privatnog života koju nude fleksibilniji radni aranžmani i rasporedi, možemo zaključiti da je Generaciji Z zapravo prilično ugodno raditi od kuće. Želja Generacije Z za mentorstvom i profesionalnim vodstvom održava ih redovito u kontaktu sa svojim vođama i mentorima, dok nastoje naučiti nijanse svojih novih poslova.

Sve u svemu, organizacije se sigurno ne trebaju brinuti o produktivnosti ili učinkovitosti posla koji zaposlenici Generacije Z obavljaju kod kuće ili bilo gdje drugdje izvan ureda. Zapravo, pripadnici Generacije Z rekli su nam tijekom pandemije da cijene da ih se mjeri uglavnom prema kvaliteti njihova rada, a ne prema tome tko su oni osobno na radnom mjestu. Stoga dajte do znanja svojim mladim zaposlenicima da im vjerujete i cijenite posao koji rade. To će ih držati na pravom putu i osnažiti ih da preuzmu kontrolu nad vlastitom izvedbom kako bi postigli najbolje moguće rezultate.

S druge strane, postoje veliki problemi s pridruživanjem organizaciji na daljinu. Najveći izazov koji je iznijela Generacija Z je nemogućnost izgradnje dubokih odnosa sa suradnicima koji omogućuju bolju suradnju i poboljšanu komunikaciju. Poznavanje neverbalnih znakova i suptilnih pokreta igra veliku ulogu u učinkovitoj komunikaciji između dvoje ljudi, dok rad samo na daljinu ozbiljno ograničava nečiju sposobnost da u potpunosti shvati nijanse razgovora. To pak može omesti suradnju i poslovnu komunikaciju.

U tradicionalnom radnom okruženju novi radnici mogu lako razviti učinkovitu komunikaciju sa svojim kolegama kroz puno vremena provedenog licem u lice, u produktivnim i ležernim razgovorima. Međutim, Generacija Z koja se uključuje na daljinu nema iste mogućnosti za kvalitetnu međuljudsku komunikaciju sa suradnicima. Kako bi se to spriječilo, važno je redovito organizirati ležerno druženje za cijele timove, manje grupe i parove. To će izgradit prijateljstvo i učiniti da se vaša Generacija Z osjeća kao dio tima.

U konačnici, Generacija Z suočava se s mnogim istim izazovima kao što smo i mi tijekom globalne pandemije, ali se suočavaju i sa svojim jedinstvenim podskupom problema—problemima koji predstavljaju izazove za njihove dugoročne mogućnosti i ciljeve u karijeri. Važno je da organizacije i poslodavci prepoznaju te izazove kako bi mogli doprijeti do svojih zaposlenika Generacije Z i osnažiti ih na najbolji mogući način. Empatija i podrška vođe bit će im izuzetno važna dok uče i rastu na svojim novim pozicijama na poslu, a i u životu.