Prilagođavanje novom načinu rada od kuće

Prilagođavanje novom načinu rada od kuće

Savjeti za nove načine rada tokom pandemije

HAWORTH, INC.

 

Vi sa svojim laptopom, Vaš partner sa svojim, i djeca na tabletima „pohađajući“ nastavu na daljinu – ili ste možda samohrani roditelj koji balansira dvojni izazov rada i brige za djecu: ovako danas izgledaju naši dani. Svi se suočavaju s novim načinom života nametnutim karantenama i socijalnim distanciranjem. Evo nekih savjeta koji mogu pomoći pri navigaciji ovog vrlog novog načina rada.

 

 

Izradite raspored

Jedna od stvari koje je poremetilo zatvaranje u domove u cilju ograničenja širenja COVID-a jest dnevni raspored. Vrijeme počinjanja i završavanja posla i škole postali su fluidniji. Jedan način stvaranja neke normalnosti u tim iznimno neobičnim danima je stvaranje i održavanje rutine.

Raspored daje strukturu Vašim danima, strukturu koja osigurava da Vi i Vaš partner obavite svoj posao, Vaša djeca uče i da svi dobro jedete i nastavite ići naprijed. Zajedno kreirajte raspored i prilagodite ga svojim potrebama. Netko od odraslih ima konferencijski poziv u 11? Svi bi trebali biti tiho. Oko 15 sati kada djeca gube koncentraciju? To bi moglo biti dobro vrijeme za odvesti psa u šetnju.

Ako trebate obaviti posao koji zahtjeva fokus i koncentraciju, razmislite da ga obavite rano ujutro prije nego se djeca probude – lako kasnije ubacite odmor u raspored.

Određivanje perioda za pauzu i vremena za gablec također može pomoći s uklanjanjem jedenja iz dosade ili stresa (ne osuđujemo!). Koristite alarme i štoperice kako biste pratili vrijeme.

Ako je u kućanstvu više odraslih odredite tko će u koje vrijeme paziti na djecu.

I, ako se ponekad ne držite rasporeda, u redu je. Nekad će sve biti kako je planirano, a nekad ćete imati neočekivane situacije i raspade sistema. Raspored je Vaš i Vi ga možete mijenjati. Prilagodite se i nastavite ići dalje.

Mozak i tijelo trebaju odmor

Rad i učenje od kuće znači puno vremena provedenog za našim uređajima i za ekranima. Napravite pauze u Vašem rasporedu. Imajte male spontane plesne partyje u dnevnoj sobi. Meditirajte. Pjevajte. Igrajte se sa loptom izvan kuće. Otiđite na vožnju biciklom ili u šetnju. Dodir s prirodom dokazan je način smanjivanja stresa.

Vezano uz tijelo, nemojte zaboraviti na osnove ergonomije dok učite ili radite od kuće. Prilagodite svoj radni prostor kako bi osigurali da je Vaše tijelo fizički podržano i udobno. Iskoristite prednost prilagodljivih sjedala i stolova (ako ih imate) kako bi si osigurali promjene položaja. Zapamtite: „Oči su te koje uvijek pobjeđuju“, i zato će pozicija monitora, laptopa i stolice utjecati na Vašu sposobnost da na najbolji način vidite ekran.

Istražite nove teme

Sjetite se onih dana kada ste se dosađivali u školi. Je li Vaša dosada bila jednostavno rezultat prisiljenosti da učite nešto što Vas nije interesiralo? Vaša se djeca vjerojatno isto tako osjećaju. Navedite svoju djecu da istraže teme koje se obično ne provlače u školama. To je također odlična aktivnost i za odrasle.

Za mlađu djecu, izaberite web-stranice, video sadržaje i resurse koje bi mogli istražiti. Starija djeca pak mogu provoditi svoja vlastita istraživanja uz pomoć smjernica koje zajedno raspravite.

Podržite svoju djecu da podijele s Vama svoja otkrića u sljedećoj pauzi ili kad bude vrijeme za jesti. Upitajte ih intrigantna pitanja koja će im pomoći zaći još dublje u teme koje ih zanimaju.

Ovaj period zatvorenosti također može biti iskorišten kako bi izgradili vještine koje nisu u većini kurikuluma. Na primjer, oblikovanje web-stranica, filmova, uređivanje videa i provođenja istraživanja moglo bi biti ono što će održati Vašu djecu živahnima. Mnoge su javne škole svele umjetničko i glazbeno obrazovanje na minimum. Iskoristite ovo vrijeme kako bi podijelili svoje umjetničke sposobnosti s Vašom djecom.

Nemojte biti previše strogi

Koliko god da je teško biti zatvoren u domu zbog COVID-a, postoje i neke pozitivne strane zbog nastale situacije. Možete provoditi više vremena zajedno kao obitelj. Imate priliku oblikovati dobre radne i komunikacijske vještine Vaše djece; Vaša samodisciplina može im biti uzor i navesti ih na koncentraciju. Djeca imaju priliku podijeliti s Vama svoje interese. Također možete vidjeti što se od njih očekuje u školi.

Biti će prekida i upadica. Biti će frustracija. Pas će zalajati baš usred telefonskog razgovora. Gubit ćete strpljenje. Nemojte se brinuti ako izgubite živce. Kada je potrebno, iskreno se ispričajte. Pomirite se. Krenite dalje. Ako niste sigurni kako se ispričati Vašoj djeci, pogledajte kakve savjete možete pronaći na Fatherly.com.

Opustite se i dajte jedni drugima prostora: Razumijevanje i empatija ono su što će nas sve zajedno dovesti puno dalje u ovakvim vremenima.