Arhitektonsko studijsko putovanje – Valencia

Arhitektonsko studijsko putovanje – Valencia

U sklopu našeg programa studijskih putovanja, u ožujku smo organizirali studijsko putovanje u Španjolsku, u “prijestolnicu španjolskog dizajna” – Valenciju. Grupa od 12 arhitekata iz cijele Hrvatske imala je trodnevno druženje koje je uključivalo posjet tvornici Andreu World, edukacijske programe te razgled showrooma.

4

Slobodno vrijeme iskorišteno je za razgledavanje gradskih znamenitosti s vodičem arhitektom od kojeg smo saznali više o povijesti, urbanizmu i arhitekturi grada. Obilazak je počeo u staroj gradskoj jezgri, a završio biciklističkom turom čije je krajnje odredište bilo nezaobilazni „centar Calatrava“ (The City of Art and Science). Uživali smo u sunčanom vremenu, šetnji plažom, a navečer smo se počastili delicijama španjolske kuhinje.

Tijekom posjeta tvornici arhitekti su se upoznali s proizvodnim procesima, razinom kvalitete proizvoda, pakiranja proizvoda i pripreme za distribuciju do krajnjih korisnika.

U tvornici su bile organizirane radionice o materijalima u svrhu što kvalitetnijeg odabira vrste materijala za realizaciju projekata. Na radionici o drvu („Wood training“) – drvoje materijal na kojem Andreu World zasniva svoju tradiciju – prezentirane su nam vrste drveta, završne obrade i specifični načini spajanja drvenih komponenata. U sklopu edukacijskog programa sudjelovali smo na „Fabric trainingu“. Na kraju je održana radionica „Power System“ gdje su prikazane mogućnosti elektrifikacije konferencijskih stolova.

Kao jedan od vodećih svjetskih brendova, Andreu World surađuje  s poznatim dizajnerima – Patriciom Urquiolom, Philippom Starckom, studijem Lievore Altherr Molina  te mnogim drugim renomiranim dizajnerima.

Patricia Urquiola iza sebe ima mnoge radove koji su postali klasici dizajna, a ovom prilikom bi izdvojili stolicu Oru i fotelju Nuez lounge BIO. Stolica Oru proglašena je najboljom stolicom u 2022. godini u kategoriji Contract po izboru američkog časopisa Interior Design. S druge strane za fotelju Nuez lounge BIO važno je naglasiti da je 100% održivog dizajna. Plastični dio stolice je izrađen od termopolimera prirodnog porijekla koji je 100% biorazgradiv. Dijelovi izrađeni od različitih materijala lako se daju rastaviti, nisu spajani ljepilima te na taj način proizvod sudjeluje u kružnoj ekonomiji. Stolica Ronda koja je izašla iz studija Lievore Altherr Molina ove godine proslavila je 20 godina time je potvrdila svoj status ikone. Njezin oblik savršeno spaja vintage eleganciju sa suvremenom svježinom i sofisticiranošću. Dizajner Philipe Starck osmislio je stolicu Adela Rex poput puzzle –  tri sastavna dijela spajaju se poput slagalice, bez okova i vijaka. Napravljena je u potpunosti od drveta dobivenih iz plantaža proizvođača Andreu World.

20230324 153510 960x720

U kontekstu održivosti i ekologije važno je istaknuti kako sva energija potrebna za proizvodnju proizvoda Andreu World dolazi iz obnovljivih izvora. Također, otpad iz proizvodnih procesa se prenamijenjuje u nusprodukte ili sirovine za druge industrije. Svaki od 6.830 pojedinačnih proizvoda Andreu Worlda nosi oznaku  “Cradle to Cradle Certified®” koji jamči da su svi proizvodi ovog proizvođača uključeni u kružnu ekonomiju, odnosno da se svi dijelovi mogu popraviti, ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Međutim ovo nije jedino postignuće Andreu Worlda u zaštiti okoliša. Njihova orijentacija i odlučnost da budu 100% održiva kompanija seže mnogo godina unazad kada su postali prvi proizvođač u sektoru dizajna koji je za sve svoje kolekcije rađene od drveta, u potpunosti počeo koristiti drvo koje potječe iz šuma kojima se odgovorno gospodari ( što se dokazuje FSC certifikatom ).

Tvrtka kroz svoj Planet Plan zagovara i osigurava restauraciju odnosno održavanje svojih proizvoda gradeći mrežu službenih centara diljem svijeta za tu namjenu. Ovaj proaktivni i svjesni poziv na „ponovnu upotrebu“ podsjeća korisnike proizvoda da isti mogu imati dulji rok upotrebe čime se pridonosi smanjenju zagađenja okoliša.

Teme koje su utkane u dizajn Andreu World su fleksibilnost namještaja koji omogućuje koncentraciju, suradnju, ali i odmor zatim skretanje pažnje na biofilni dizajn koji prepoznaje i vrednuje čovjekovu vezanost i potrebu za prirodom te materijali koji udovoljavaju strogim standardima kada je riječ o čovjekovom zdravlju (Indoor Air Quality certifikat).